Employee Profile

Piotr C.

Imię i nazwisko: Piotr C.
Tytuł: Dyrektor ds. Sprzedaży/Bydło
Obszar zawodowy: Sales & Commercial
Lokalizacja: Warszawa, Polska
Edukacja: Technik Weterynarii

“Pracownicy Cargill są bardzo otwarci – chętnie współdziałają, inspirując się nawzajem swoją postawą i kompetencjami. Mogę liczyć na koleżanki i kolegów – zawsze otrzymuję potrzebne wsparcie: wiedzę, doświadczenie oraz energię pozwalającą mierzyć się z każdym projektem.”


Etyka i Wartości: Będąc pracownikiem firmy Cargill od prawie 13 lat, zawsze byłem w stanie pozostawać w zgodzie ze swoim sumieniem. Wszystkie podejmowane przeze mnie działania i decyzje nie powodowały kolizji między wartościami firmy i moimi własnymi. Filozofia firmy określa normy i standardy etyczne. To sprawia, że relacje między pracownikami i przełożonymi są głębsze i bardziej wartościowe. Kultura firmy i brak barier w kontaktach interpersonalnych zapewnia lepszą komunikację i jakość informacji zwrotnej. Pracownicy Cargill są bardzo otwarci – chętnie współdziałają, inspirując się nawzajem swoją postawą i kompetencjami. Mogę liczyć na koleżanki i kolegów – zawsze otrzymuję potrzebne wsparcie: wiedzę, doświadczenie oraz energię pozwalającą mierzyć się z każdym projektem.

Opisz zakres swoich obowiązków w pracy i znaczenie swojej roli.

Jesteśmy firma handlową. Naszym celem jest dostarczanie klientom – hodowcom i dystrybutorom rozwiązań umożliwiającym rozwój ich biznesów. Jako Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu jestem odpowiedzialny za sprzedaż produktów dla bydła i rozwój strategii sprzedaży pasz dla zwierząt w Polsce. Po połączeniu Cargill z Provimi opracowaliśmy nowy model działań, który zapewni zrównoważony rozwój firmy na różnych segmentach rynku i ma na celu zwiększenie naszej efektywności do 2020 roku. Zróżnicowany model biznesowy ma ogromny wpływ na rozwój i stabilność firmy. Najbardziej satysfakcjonującą rzeczą w mojej pracy jest to, że mam możliwość współdziałania ze współpracownikami ze wszystkich lokalizacji i działów Cargill w Polsce. Złożoność takiej pracy daje mi wiele satysfakcji. Pracując w dziale sprzedaży lubię odgadywać i zaspokajać potrzeby naszych klientów. Nasze strategie i przewagi konkurencyjne zawsze wynikają z lepszego zrozumienia oraz dostosowywania właściwych działań. Najbardziej satysfakcjonujące jest słuchanie ludzi, a następnie dopasowanie, tworzenie i przekazywanie im rozwiązań, których potrzebują. Uwielbiam pracę zespołową i wyzwania, które udaje się realizować poprzez współdziałanie - Cargill jest firmą, która docenia pasję w działaniu, rzetelność i wyniki. 

Opisz swoje codzienne zadania i umiejętności potrzebne by wykonywać je dobrze.

Moim głównym zadaniem jest analiza różnych obszarów sprzedaży. Monitoruję rynek, analizuję sprawozdania i efektywność pracy. Prowadzę rekrutacje i coaching. Uczestniczę w wielu projektach międzydziałowych, strukturalnych oraz wdrożeniowych. Jestem zaangażowany w pozyskiwanie nowych klientów i partnerów biznesowych.

Opisz twoją ścieżkę kariery zawodowej. Od czego zacząłeś/zaczęłaś i jak dotarłeś/dotarłaś do miejsca w którym jesteś dzisiaj?

Zacząłem pracę jako przedstawiciel handlowy w dziale dystrybucji w 2002 roku. Dość szybko awansowałem – pełniłem funkcje Konsultanta ds. Żywienia Zwierząt, Regionalnego Kierownika ds. Dystrybucji, Dyrektora Marketingu i aktualnie Dyrektora Sprzedaży w Dziale Bydło. Na moim obecnym stanowisku jestem odpowiedzialny za kompleksową realizację planów sprzedaży – od strategii, poprzez projekty wykonawcze do odpowiedzialności za wyniki finasowe - i to jest to, co w tej pracy lubię najbardziej. Tworzenie rozwiązań zapewniających nasz wzrost na zmieniającym się rynku bardzo mnie motywuje i rozwija.

Dlaczego postanowiłeś/postanowiłaś dołączyć do Cargilla i co cię tu zatrzymało? Innymi słowy, jak kariera w Cargillu pomogła ci się rozwinąć?

W Cargill najbardziej cenię skromność, pokorę, nieustającą gotowość do wspierania innych i szacunek okazywany innym. Połączenie pokory i odpowiedzialności z odwagą i zaangażowaniem stanowi o wyjątkowości Cargill. Wartości te są wszechobecne w kulturze Cargill. To niesamowite jak od 150 lat ta prywatna firma pozostaje wierna swoim zasadom, jednocześnie stale się rozwijając. Cargill szanuje swoich pracowników i wspiera ich rozwój - na pierwszym miejscu zawsze stawia bezpieczeństwo pracy. Koncentruje się nie tylko na kompetencjach i umiejętnościach, ale też na integracji zespołu rozumianego jako pracowników i ich rodziny. Myślę, że przykład mojej kariery w Cargill pokazuje, jak bardzo firma pomogła mi się rozwinąć. Prawdziwą satysfakcją jednak jest to, że rozwój każdego pracownika Cargill przekłada się na sukces i rozwój naszych partnerów oraz społeczności, w których żyjemy.

Co doradziłbyś/doradziłabyś osobie, która chciałaby zrobić podobną do Twojej karierę w Cargillu?

Najważniejszą rzeczą jest to, żeby przed wysłaniem aplikacji poznać firmę, w której widzielibyśmy swój rozwój. Chodzi z jednej strony o możliwości, jakie firma może zaoferować, a z drugiej o zdefiniowanie osobistych oczekiwań dotyczących optymalnego modelu pracy i rozwoju zawodowego. Należy przy tym pamiętać, że poszukiwanie pracy to w mojej ocenie wybór odpowiedniego pracodawcy, a nie samej pracy. Należy wniknąć w działalność, kulturę i aspiracje firmy. Cargill jest ogromną organizacją - jeśli nie zobaczysz siebie w danym miejscu, na pewno znajdzie się dla Ciebie „coś” optymalnego w złożonej strukturze firmy.

Podziel się ciekawostkami o sobie takimi jak hobby, wolontariat, ulubione jedzenie czy zajęcia, osiągnięciami wewnątrz lub poza pracą.

Moją największą pasją jest muzyka. Kolekcjonuję płyty i muzykuję. Gram na gitarze basowej współtworząc zespół Cargill Band w Polsce. Dzięki temu mogę łączyć swoje hobby z pracą. Jestem osobą towarzyską - cieszę się z dobrych relacji z moim zespołem i wieloma klientami. Poza tym lubię morze – wędkuję i żegluję.