Żywność i Napoje

Składniki, zasoby i wiedza fachowa stosowane do produkcji znakomitych produktów spożywczych i napojów.

Producenci żywności i napojów pracują w coraz bardziej skomplikowanym, nieustannie zmieniającym się środowisku. Nasza wiedza fachowa w zakresie przetwórstwa towarów rolnych w wysokiej jakości składniki pozwala na osiągnięcie przewagi w tworzeniu produktów, które zaspokoją potrzeby konsumentów na całym świecie.

Obecnie wiele trendów w konsumpcji żywności dotyczy starzenia się populacji, rosnących poziomów urbanizacji i zmieniających się stylów życia. Konsumenci wyraźnie nie zamierzają poświęcić dobrego smaku i konsystencji, kiedy poszukują zdrowszych produktów. Jesteśmy tutaj razem, aby połączyć pomysły z możliwościami. Niezależnie od wyzwań, jakie stoją przed naszymi klientami, nasza różnorodna oferta podstawowych i specjalistycznych składników oraz systemów składników i wyrobów gotowych ułatwi im osiągnięcie kolejnego sukcesu w branży produkcji żywności i napojów.

Zapoznaj się z ofertą produktów dla klientów w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce.

Alkohol

Alcoholic drinkAlkohol

Od 1899 roku w naturalny sposób wytwarzamy ze zbóż wysokiej jakości alkohol , spożywczy, który cechuje się dużą czystością i stanowi dodaną wartość dla sektora spożywczego. Posiadanie paneli organoleptycznych w naszych zakładach produkcyjnych daje nam możliwość dostosowania się do lokalnych potrzeb i standardów sensorycznych. Dzięki współpracy z naszymi klientami, zapewniamy im najlepszy etanol, spełniający ich wymagania, ulepszający ich produkty i zapewniający najbardziej stabilną jakość.

Kakao i czekolada

ChocolateKakao i czekolada

Łączymy naszą dogłębną znajomość kakao z szeroką wiedzą fachową w zakresie składników żywności i zarządzamy łańcuchem dostaw od momentu pozyskania ziaren do dostarczenia klientowi produktów na bazie kakao i czekolady. 

  • Kakao w proszku Gerkens®
  • Likier kakaowy
  • Masło kakaowe
  • Czekolada
  • Polewy 
  • Nadzienia

Oleje i tłuszcze

Bottles of vegetable oilOleje i tłuszcze

Nasza szeroka oferta olejów w połączeniu z rozległymi możliwościami w zakresie oczyszczania, mieszania i modyfikowania ułatwiają klientom tworzenie wartościowej żywności o wysokiej jakości. Nasze zakłady pakujące dostarczają formaty opakowań wspierające wymagania w zakresie zdrowia, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju. 

  • Oleje słonecznikowe
  • Oleje rzepakowe
  • Oleje sojowe
  • Oleje kukurydziane
  • Oleje tropikalne
  • Oliwy
  • Mieszanki funkcjonalne

Systemy funkcjonalne

Systemy funkcjonalne

Cargill oferuje szeroką gamę opcj systemów funkcjonalnych, łączących co najmniej dwa składniki, które zapewnią wydajność różniącą się od uzyskiwanej oddzielnie. Nasze produkty oferują rozwiązania, pozwalające uzyskać doskonale dopasowaną ostateczną konsystencję i stabilność, a także wrażenia smakowe i zapachowe. 

  • Systemy standardowe
  • Systemy zintegrowane
  • Systemy lecytyny na nośniku

Hydrokoloidy

Person harvesting seaweedHydrokoloidy

Oferujemy szeroką gamę hydrokoloidów, w tym takie produkty jak biopolimery, karageny, galaktomannany i pektyny. Są one stosowane jako środki żelujące i zagęszczające we wszystkich obszarach przemysłu spożywczego i w coraz większej liczbie zastosowań kosmetycznych, farmaceutycznych i technicznych. 

  • Karageny
  • Galaktomannany
  • Pektyny
  • Guma ksantanowa

Lecytyny

LecithinLecytyny

Dzięki ponad 70-letniemu doświadczeniu w zakresie lecytyny oferujemy obecnie najszerszą ofertę opartych na lecytynie rozwiązań umożliwiających naszym klientom rozwój innowacyjnych nowych produktów: produkty NGM i pozbawione alergenów, naturalne alternatywy dla sztucznych emulgatorów, pozyskiwane i dostarczane w sposób zrównoważony — angażujemy się w przekształcenie prezentacji rozwojowych w sukcesy komercyjne. Oferujemy pełen zakres produktów lecytynowych pozyskiwanych z szerokiej gamy naturalnych źródeł, takich jak soja, słonecznik, rzepak i jaja. 

  • Płyn, związki, odolejone i frakcjonowane lecytyny
  • Zmodyfikowane (hydroliza enzymatyczna) oraz niezmodyfikowane

Słód

shared malt preview 425x320Słód

Nasza światowa sieć słodowa obejmuje zakłady słodowania strategicznie rozmieszczone w regionach uprawy jęczmienia. To pozwala nam dostarczać słód wysokiej jakości do zastosowań spożywczych i pomaga naszym klientom warzyć piwo bez obaw. 

  • Browarniczy słód bazowy
  • Słód pszenny
  • Słód specjalistyczny
  • Słód gorzelniany

Białka

ProteinBiałka

Firma Cargill oferuje ekonomiczne i zrównoważone źródła białek oparte na pszenicy i kukurydzy. Nasze białka roślinne pozwalają naszym klientom zaspokajać potrzeby konsumentów w zakresie produktów o dodatkowych korzyściach dla zdrowia, jednocześnie optymalizując w wydajny sposób koszty przetwarzania. Dzięki wprowadzeniu neutralnego smaku nasza gama białek pszenicznych ProwLiz™ daje wiele korzyści w dużej grupie zastosowań spożywczych, ze szczególnymi zaletami w recepturach napojów. 

  • Hydrolizowane białko pszeniczne ProwLiz™ 
  • Rozpuszczalne hydrolizowane białko pszeniczne ProwLiz™ 
  • Posiłek z glutenu kukurydzianego

Skrobia

Corn starchSkrobia

Skrobia to najczęściej spotykany węglowodan w diecie człowieka. Produkty skrobiowe służą do zagęszczania, stabilizowania, emulgowania i wzmacniania konsystencji codziennej żywności. Pozyskiwane z szerokiej gamy surowych składników roślinnych, między innymi kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniaków, tapioki i pszenicy, nasze rozwiązania oparte na skrobiach wpływają na jakość żywności i napojów na całym świecie.

  • Miejscowe i funkcjonalne skrobie naturalne
  • Skrobie funkcjonalne (gotowane i w proszku)
  • Maltodekstryny (ciekłe / suszone rozpyłowo)
  • Glukoza suszona rozpyłowo

Słodziki

shared sweeteners preview 425x325Słodziki

Oferujemy szeroką gamę substancji słodzących we wszystkich trzech głównych kategoriach składników: bazowe substancje słodzące, poliole takie jak erytrytol Zerose™ i specjalistyczne substancje słodzące. Nasza oferta substancji słodzących pozwala zastąpić tradycyjną sacharozę stosowaną w żywności i napojach, jednocześnie zapewniając korzyści odżywcze i zdrowotne. 

  • Dekstroza
  • Glukoza
  • Syropy glukozowo-fruktozowe
  • Hydrolizaty
  • Poliole
  • Specjalistyczne substancje słodzące
  • Stewia

Gliceryna

Gliceryna

W zastosowaniach w branży produkcji żywności i napojów gliceryna jest używana jako środek zwilżający, rozpuszczalnik i substancja słodząca. Dodatkowo jest stosowana jako wypełniacz w komercyjnie przygotowanej żywności niskotłuszczowej, jako zamiennik cukru oraz jako środki zagęszczające w likierach. Firma Cargill oferuje szeroką gamę produktów glicerynowych, począwszy od 86,5% do 99,7% zawartości gliceryny rafinowanej, posiadających duży zakres certyfikacji dla tych produktów, między innymi certyfikat koszerności, halal, RSPO, E442 i Non-GMO zgodnie z rozporządzeniem UE. 

  • Gliceryna rafinowana 99,5%, Farmakopea Europejska
  • Gliceryna rafinowana 99,5%, Farmakopea Europejska, E422, koszerna, pozyskiwana z roślin niemodyfikowanych genetycznie
  • Gliceryna rafinowana 99,5%, USP, E422, koszerna, pozyskiwana z roślin niemodyfikowanych genetycznie
  • Gliceryna rafinowana 99,5%, Farmakopea Europejska, E442, koszerna, halal, pozyskiwana z roślin niemodyfikowanych genetycznie / niepozyskiwana z palm lub gliceryna MB RSPO
  • Gliceryna rafinowana 99,7%, Farmakopea Europejska, pozyskiwana z roślin niemodyfikowanych genetycznie
  • Gliceryna rafinowana 86,5%, Farmakopea Europejska, koszerna, pozyskiwana z roślin niemodyfikowanych genetycznie — czysty rzepak lub gliceryna MB RSPO