Żywienie świata
Rosnące zagrożenie zmianami klimatycznymi dla globalnych dostaw żywności oraz wyzwania dla bezpieczeństwa żywieniowego, powodują, że konieczne staje się opracowanie nowych, wydajnych sposobów uprawy żywności. Jednocześnie należy zadbać o najważniejszy element łańcucha żywności czyli jej transport, szczególnie w miejsca niedoboru.
Rolnictwo jest w stanie sprostać zapotrzebowaniu świata na żywność. Dlatego inwestujemy w innowacje i szkolenia dla rolników. Wspieramy ich na wszystkich etapach produkcji, szczególnie teraz, kiedy muszą dostosować się do zmieniających się warunków uprawy, zwiększonego popytu oraz potrzeb żywieniowych.
Żywność stanowi element naszej tożsamości, a jej bezpieczeństwo jest naszym priorytetem. Dlatego w Cargillu zwiększamy dosępność do niedrogiej, pełnowartościowej i bezpiecznej żywności poprzez poprawę dostępu rolników do rynku, transport żywności do obszarów, gdzie jest potrzebna oraz globalne rozwiązywanie problemu głodu.
- Analiza rynku: Rozumiemy, jak wiele zależy od dostępności plonów w handlu - dlatego analizujemy rynek we współpracy z rolnikami, władzami państwowymi, organizacjami pozarządowymi i partnerami, aby należycie kształtować zrównoważone łańcuchy dostaw i opracować trwałe rozwiązania, które pozwolą na efektywne rolnictwo.
- Transportowanie żywności: Ze względu na dynamiczny rozwój populacji na obszarach zurbanizowanych i w miejscach najsilniej dotkniętych zmianami klimatycznymi należy uwzględnić uprawę żywności w miejscach oddalonych od jej bezpośredniego spożycia. Wykorzystujemy globalny zasięg sieci logistycznej firmy Cargill, aby transportować żywność z obszarów nadmiaru, do rejonów, w których jej brakuje.
- Współpraca z bankami żywności: Współpracujemy z lokalnymi bankami żywności w 18 krajach, aby rozwiązać problemy głodu i marnowania żywności.
- Edukacja: Dzięki nam ponad 600 tys. osób w 14 krajach może brać udział w programach edukacyjnych z zakresu żywienia.