.

Cargill w Polsce

Cargill rozpoczął działalność w Polsce w 1991 roku, kiedy to, po wielu latach handlu zbożem, soją, śrutą sojową i sokiem jabłkowym, firma otworzyła biuro w Warszawie w celu zbadania dalszych możliwości handlowych i inwestycyjnych. Dziś Cargill zatrudnia w Polsce ok. 1650 osób w Białymstoku, Bieganowie, Brzozowie, Dobrzelinie, Jarosławiu, Kaliszu, Kiszkowie, Krzemieniewie, Krzepicach, Osnowie, Pruszczu Gdańskim, Ropczycach, Siedlcach, Sierpcu, Skokowej, Świeciu, Tworogu, Ujeździe, Warszawie i Wrocławiu.

Cargill w Polsce prowadzi działalność w następujących obszarach:

  • Żywienie zwierząt
  • Produkcja syropów skrobiowych, glutenu oraz alkoholu etylowego
  • Handel zbożami i śrutą sojową oraz słonecznikową
  • Import olejów, tłuszczów roślinnych, soków i koncentratów, proszków kakaowych itp
  • Produkcja dodatków dla przemysłu mięsnego i mleczarskiego
  • Zarządzanie ryzykiem

Ostatnie inwestycje Cargilla w Polsce to:

2011Cargill zakończył proces przejęcia Provimi, globalnej firmy działającej w branży żywienia zwierząt.  Dzięki temu połączeniu będziemy mogli wykorzystać atuty obu firm i zaoferować naszym klientom najszerszy na świecie wachlarz produktów i usług w zakresie żywienia zwierząt.
2008Cargill zakończył budowę młyna w Bielanach Wrocławskich.
2007Cargill Animal Nutrition nabył LNB, spółkę zajmującą się produkcją premiksów, której własnością jest między innymi zakład w Kiszkowie.

 

.
.