skip to main content

Nasza historia

Co pozwoliło naszej organizacji przetrwać ponad 150 lat? Od dziesięcioleci firma Cargill jest wierna wizji jej założyciela W.W. Cargilla: pomagamy rolnikom prosperować, łączymy rynki i oferujemy konsumentom produkty, których poszukują. Przez ten czas wiele się dowiedzieliśmy na temat żywności i rolnictwa, dokonując przełomów, które przesunęły granice możliwości.

Dążąc do wykorzystania nowych szans, zawsze prowadziliśmy działalność w sposób odpowiedzialny tak, byśmy mogli odczuwać dumę. To właśnie nas łączy i skłania do poszukiwania nowych sposobów na codzienne doskonalenie, byśmy mogli wyżywić świat w sposób zrównoważony w dalekiej przyszłości.

Interaktywna oś czasu

W.W. Cargill
1865
William Wallace (W.W.) Cargill kupuje magazyn zboża w Conover w stanie Iowa, na końcu linii kolejowej McGregor and Western Railroad.
Siedziba firmy w stanie Minnesota w 1870 r.
1870
W.W. Cargill zakłada siedzibę firmy w Albert Lea w stanie Minnesota, wykorzystując rozbudowę linii kolejowej Southern Minnesota Railroad.
Dokument z 1880 r. na temat przeniesienia firmy do La Crosse
1880
Po przeniesieniu firmy do La Crosse w stanie Wisconsin w 1875 r. W.W. Cargill rozszerza działalność, zajmując się, poza handlem zbożem, obrotem węglem, mąką, paszami, drewnem i nasionami, a także inwestując w linie kolejowe, grunty, systemy nawadniania i gospodarstwa rolne.
Magazyn zboża, 1885
1885
W.W. Cargill wraz z dwoma braćmi posiadają lub kontrolują ponad 100 magazynów zbożowych w stanach Minnesota oraz Dakota Północna i Południowa, o łącznej pojemności ponad 1,6 mln buszli.
Edna Clara Cargill
1895
Edna Clara, córka W.W. Cargilla, bierze ślub z sąsiadem z dzieciństwa Johnem  MacMillanem w La Crosse w stanie Wisconsin, formalnie łącząc obie rodziny. W grudniu przychodzi na świat ich pierwszy syn, John MacMillan Junior.
John H. MacMillan Senior
1912
Po śmierci W.W. Cargilla w 1909 r. John MacMillan Senior obejmuje kierownictwo firmy zmarłego teścia. Działalność firmy, której siedziba znajduje się obecnie w Minneapolis w stanie Minnesota, zostaje skonsolidowana pod nową nazwą: Cargill Elevator Company.
Taylor & Bournique
1923
Cargill przejmuje Taylor & Bournique Company, firmę handlującą zbożem, wraz z biurami wzdłuż Wschodniego Wybrzeża oraz własnym systemem telegraficznym. Przejęcie nowej technologii zapewnia firmie Cargill istotną przewagę nad konkurencją.
Logo firmy Cargill w 1930 r.
1930
Firma Cargill przyjmuje obecną nazwę. Koncern przygotowuje się do globalnej ekspansji, zakładając małe biura w Winnipeg (Kanada), Rotterdamie (Holandia) i Buenos Aires (Argentyna), które później zostaje zamknięte z powodu wybuchu II wojny światowej.
John H. MacMillan Junior
1932
Sytuacja ekonomiczna zmusza firmę Cargill do obniżenia wszystkich wynagrodzeń o 20 proc. Ze względu na pogarszające się zdrowie ojca dyrektorem generalnym firmy Cargill zostaje John MacMillan Junior.
Opakowanie paszy Nutrena Mills
1945
Po II wojnie światowej firma różnicuje działalność, rozbudowując dział pasz po przejęciu Nutrena Mills. Firma Cargill kupuje także zakład przetwórstwa śruty sojowej i ziaren oleistych.
Siedziba w Argentynie
1947
W związku z zakończeniem wojny kierownictwo firmy Cargill postanawia ponownie otworzyć biura w Ameryce Południowej. W Argentynie firma uruchamia dział ziaren hybrydowych.
TRADAX
1953
Z myślą o prowadzeniu działalności w Europie Cargill zakłada oddzielną firmę o nazwie TRADAX. Aby rozszerzyć działalność na rynki azjatyckie, Cargill przejmuje Kerr Gifford, amerykańską firmę zajmującą się handlem zbożem usytuowaną na wybrzeżu Pacyfiku.
Dział badawczy
1955
Pracujący w firmie Cargill naukowiec Julius Hendel wprowadza do jej działalności metody naukowe, co prowadzi do założenia scentralizowanego działu badawczego. Na wchodzącej w jego skład fermie badawczej wdrożone zostają komputery, co rewolucjonizuje proces opracowywania pasz.
Erwin Kelm
1960
Po śmierci Johna MacMillana Juniora następne pokolenie podejmuje starania na rzecz zapewnienia firmie najlepszego kierownictwa. Pierwszym prezesem spoza rodzin Cargill i MacMillan zostaje Erwin Kelm.
Whitney MacMillan
1977
Stanowisko dyrektora generalnego firmy Cargill obejmuje Whitney MacMillan — ten okres jej działalności cechuje się konsekwentnym rozwojem globalnym, zwiększeniem interakcji z opinią publiczną, wkroczeniem na rynki krajów rozwijających się oraz utworzeniem oficjalnego kodeksu postępowania.
Produkty brazylijskie
1988
Oferta produktów i usług firmy Cargill zdecydowanie się powiększa. Poza przetwórstwem zbóż, pasz, nasion, ziaren oleistych i kukurydzy firma zajmuje się bawełną, gumą, indykami, jajkami, kawą, mąką, mięsem, nawozami, orzeszkami ziemnymi, ropą naftową, słodem, sokami, solą, stalą, substancjami chemicznymi, usługami finansowymi, wieprzowiną i wełną.
Pracownicy na polu
1999
Firma Cargill określa oficjalny Cel strategiczny i weryfikuje architekturę firmy, przeprowadzając reorganizację tradycyjnych działów w 102 jednostki biznesowe skupione na klientach, innowacjach i wydajności.
Wykres dochodów
2003
Po raz pierwszy w historii dochody firmy Cargill przekraczają miliard dolarów.
Produkty pod marką Truvia™
2008
Cargill wprowadza Truvia™, naturalny słodzik niezawierający kalorii i cechujący się doskonałym smakiem, produkowany z rebiany, części liści stewii o najlepszym smaku.
Produkty paszowe Provimi
2011
Cargill zdecydowanie rozwija globalny dział żywienia zwierząt, przejmując holenderską firmę Provimi oraz wzbogacając swoją ofertę produktów w premiksy i dodatki.
Kobieta z sianem
2015
Cargill świętuje 150. rocznicę pomocy ludziom i organizacjom w prosperowaniu (thrive)